عوارض پرواز کدامند؟ 17 عارضه که هنگام پرواز با هواپیما رخ می دهد
سفر کردن یکی از بهترین راهها جهت رهایی از هیاهو زندگی روزمره و خستگی ناشی از کار محسوب میشود. به همین ترتیب، برای سفر راههای مختلفی وجود دارد که یکی از آنها، سفر با هواپیما است. سفر یا پرواز با هواپیما یکی از سریعترین راههای سفر کردن به مقاصد دور است. در نتیجه اگر مکانی که میخواهید به آن سفر کنید، بسیار دور است یا رانندگی طولانی مدت برای شما ناخوشایند است، میتوانید با هواپیما سفر کنید.
اما این روش اگر از سفر دریایی یا جادهای بیشتر باشد، کمتر نیز نیست. ین نوع روش نیز مانند روشهای دیگر عوارض مختلفی دارد که در امروز در مقاله عوارض پرواز، میخواهیم به آنها بپردازیم.
فهرست موضوعات
عوارض پرواز کدامند؟
در این بخش، قصد داریم درمورد عوارض این نوع روش سفر صحبت کنیم. عوارض پرواز به هواپیما به شرح زیر هستند:
کم آبی بدن
یکی از عوارض سفر با هواپیما، کم آبی بدن بوده که علت آن پایین بودن سطح رطوبت داخل کابین است. چرا که در کابین در مقایسه با روی کره زمین، گلو و پوست حین پرواز خشک میشود. علت این موضوع این است که مقدار زیادی از هوای در حال گردش کابین از به درون کشیده شده و در ارتفاعات بالا نیز رطوبت زیادی وجود ندارد. در نتیجه با طولانیتر شدن پرواز، خطر کم آبی آب نیز بیشتر میشود.
آسیب به گوش، سینوس، روده و خواب
با تغییر فشار کابین، گز بدن نیز تغییر پیدا میکند. این گاز با افزایش ارتفاع هواپیما و کاهش فشار منبسط شده و با کاهش ارتفاع هواپیما و فرود آن، عکس این اتفاق رخ داده و به مشکلات مختلفی مانند گوش درد، سردرد، خواب آلودگی و مشکلات رودهای مانند نفخ منجر میشود. البته خبر خوب این است که این مشکلات در پروازهای طولانی ایجاد نشده و معمولا هنگام اوج گرفتن هواپیما یا فرود آن حس میشوند.
یکی دیگر از آسیبهای گوش که ممکن است به دلیل سفر پا هواپیما ایجاد شود، گرفتگی گوش است. زیرا هنگام پرواز و هنگام صعود و فرود هواپیما، اختلاف فشار هوا روی گوش میان تاثیر گذاشته و گرفتگی گوش ایجاد میشود. جهت پیشگیری این موضوع میتوانید هنگام بلند شدن هواچیما آب نمات بمکید، آدامش بجویید یا خمیازه بکشید. این کار موجب درگیر شدن عضلات بلغ شده و اختلال کمتری در عملکرد گوش ایجاد میشود.
در صورت فایده نداشتن این کار، بعد از گرفتن گوش ابتدا سوراخ بینی خود را با دست گرفته و با دهنتان نفس عمیقی کشیده و هوا را رون سینه حبس کنید. سپس دهان خود را ببندید و با کمک عضلات دهانی طوری هوا را از بینی خود خارج کنید که به انگشتان که بینی خود را با آن نگه داشتهاید، فشار وارد شود. در صورت کار کردن این تکنیک، یک صدای تق مانند خواهید شنید.
مطلب مشابه: خوابیدن در هواپیما؛ 20 نکته برای خواب راحت و استراحت در سفر هوایی
احتمال لخته شدن خون
لخته خون در اثر نشستن طولانی ایجاد میشود و یکی از نگرانیهای عمده مسافران محسوب میشود. این لحته در پا ایجاد شده و ممکن است به ریه نیز راه پیدا کرده و به آمبولی ریه بینجامد. اگر در هواپیما بی حرکت بدانید و دارای شرایطی مانند سن بالا، چاقی، سابقه خانواگی، سرطان نوع خاصی از انعقاد خود باشید، به تازگی جراحی یا زایمان کرده باشید یا باردار بوده و قرص بارداری استفاده کرده باشید، احتمال تشکیل لخته خون بالا میرود.
طبق مطالعهای که در سال 2020 انجام شد، مشخص شد که هر چه پرواز طولانیتر باشد، احتمال لخته شدن خون نیز بیشتر میشود. فراموش نکنید که در صورت ایجاد لخته خون، بعد از پرواز از بروز آن مطلع نخواهید شد. پراکه تشکیل لخته و حرکت آن به مرور زمان مشخص میشود. در نتیجه باید از علائم آن مانند درد و ورم پا، درد قفسه سینه، سرفه و تنگی نفس، اطلاع داشته باشید.
احتمال ابتلا به آفتاب سوختگی
احتمال قرار گیری در معرض تشعشعات خورشیدی در هواپیما افزایش مییابد که دلیل آن این است که در ارتفاع بالاتر، لایههای اتمسفر نازکتر هستند. شاید فکر کنید که پنجرههای هواپیما از شما در مقابل این پرتوها محافظت میکنند اما حقیقت این است این پنجرهها در مقابل پرتوهای خورشیدی UVA نفوذپذیر هستند. این پرتوها برای پوست مضر بوده و موجب آفتاب سوختگی میشود. جهت جلوگیری از این اتفاق بهتر است قبل از پرواز از کرم ضد آفتاب استفاده کنید و اگر پرواز طولانیای دارید آن را تجدید کنید.
حالت تهووع
حس حالت تهووع در هواپیما مانند دریازدگی در دریا است. علت ایجاد این حالت تهووع تکانههای زیاد بوده و درون هواپیما چشم شما تحرکتان را تشخیص نمیدهد. اما گوش داخلی شما این عدم حرکت را شناسایی میکند. بدین ترتیب فرد دچار عوارضی مانند حالت تهووع و خستگی میشود. این عوارض تقریبا برای اکثر کسانی که با هواپیما پرواز میکنند اتفاق میافتد. در نتیجه از دارو برای بهبود آن استفاده کنید. یکی از این داروها قرص جویدنی بونین هستند که باید یک ساعت پیش از پرواز از آن استفاده کنید.
مطلب مشابه: صفر تا صد اقدامات قبل از پرواز طولانی (20 کار ضروری قبل از سفر هوایی)
پرواز زدگی تشعشعات
پرواز زدگی که به انگلیسی به آن جت لگ میگویند، یک وضعیت فیزیولوژیک ناشی از مسافرتهای طولانی است که در آن تنظیم خواب فرد به علت اختلاف ساعت مبدا و مقصد پرواز، بهم میریزد. همچنین در صورت بیشتر شدن ساعت پرواز، در معرض پرتوهای هواپیمایی قرار میگیرید. این موضوع موجب افزایش خطر ابتلا به سرطان و مشکلات باروری شده و هنوز مشخص نشده که چه میزان از تشعشعات برای سلامتی انسان ضرر دارد.
کاهش قدرت چشایی
اگر در هواپیما هنگام خوردن مواد غذایی دقت کرده باشید، متوجه میشوید که قدرت چشایی شما کاهش یافته است. این موضوع به دلیل کاهش میزان حس بویایی شما اتفاق میافت. زیرا حس بویایی شما با حس چشاییتان رابطه مستقیمی دارد. در صورتی که هنگام خوردن غذا در پرواز احساس کردید که غذا شور است، یعنی حس بویایی شما کاهش یافته است. نا گفته نماند که خطوط هواپیمایی غذای خود را با حس چشایی کاهش یافته شما تنظیم میکنند.
سرگیجه
تغییرات فشار و قرار گرفتن در ارتفاع خصوصا برای افرادی که نسبت به ارتفاع و پرواز، ترس دارند، موجب سرگیجه میشود. به همین دلیل توصیه میکنیم افرادی که اضطراب زیادی دارند، با استفاده از تکنیکهای کنترل ترس از پرواز، آرامش بیشتری داشته و عوارض جسمانی سفر هواپیما را به این شکل کمتر تجربه کنند.
بی حالی و کم شدن انرژی
همانطور که گفتیم، هنگام بلدن شدن هواپیما از زمین، میزان اکسیژن موجود در هواپیما کاهش مییابد. یکی دیگر از عوارض این کاهش اکسیژن، کم شدن انرژی و بی حال شدن است. البته این بی حالی چندین شدید نبوده و موجب بیهوشی یا حتی از دست دادن حواس فرد نمیشود.
مطلب مشابه: نکات کاربردی در سفر با هواپیما (کارهای ساده برای راحت کردن سفر)
خشکی پوست
به دلیل کمبود رطوبت در هواپیما، پوست انسان دستخوش تغییراتی شده و موجب خشکی میشود. از این روی در صورتی که پوست شما به طور طبیعی دچار خشکی باشد، در طول پرواز این عارضه به شکل شدیدتری خود را نشان خواهد داد. این عارضه ممکن است حتی تا چند روز بعد از پرواز بهبود نیابد. به همین دلیل، قبل از سوار شدن به هواپیما حتما از کرم مرطوب کننده قوی رو پوست خود استفاده کنید یا حتی در طول پرواز نیز آن را تجدید کنید.
با این کار میتوانید از پوست خود در برابر خشکی ناشی از کمبود رطوبت محافظت کنید. علاوه بر این، نوشیدن آب نیز کمک خواهد گرد تا میزان رطوبت بدن شما بالا رفته و عوارض کمتری را بابت کم آبی و خشکی تجربه کنید.
ورم کردن پاها
یکی دیگر از هوارض نشستن طولانی مدت، ورم کردن پاها بوده و حتی بعد از فرود هواپیما ، جهت برخاستن از جای خود به مشکل بر میخورید. این مشکل خصوصا در افرادی که فشار خون بالایی دارند، بیشتر خود را نشان میدهد. به همین دلیل حتما در طول پرواز پاهای خود را نرمش داده و در صورت امکان کمی در فضای باز سالن هواپیما نیز راه بروید تا از خواب رفتن و ورم کردن پاهای خود جلوگیری کنید.
بیماریهای تنفسی و محیطی
از آنجایی که هواپیما یک محیط بسته است و افراد زیادی در آن قرار دارند، اگر شخصی بیماریهای تنفسی و ویروسی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا داشته باشد، احتمال اینکه دیگر افراد نیز به این بیماری مبتلا شوند، وجود دارد. به همین دلیل قبل از سوار شدن در هواپیما و هنگام جمع کردن چمدان خود، حتما ماسک بردارید تا اگر هر کدام از مسافران علائم بیماریهای ویروسی تنفسی را از خود نشان دادند، از آن ماسک استفاده کنید. همچنین در صورت خوردن مواد غذایی حتما آن را بشویید و ضد عفونی کنید. علاوه بر این، میتوانید سیستم ایمنی بدن خود را با نوشیدن آب و مرطوب نگه داشتن بدن، قوی نگه دارید.
تنگیی نفس
برخی افراد دچار استرس ناشی از پرواز هستند که ممکن است به تند شدن نفس و اختلال در سیستم ریوی و اکسیژن رسانی میشوند. در چنین شرایطی شما باید دم و بازدم انجام شوید و از طریق کیسهای که در اختیار شما قرار میگیرد این کار را انجام دهید.
جمعبندی
در این مقاله درمورد عوارض پرواز صحبت کردیم. سفر کردن با هواپیما یکی از سریعترین و راحتترین راههای سفر کردن است اما عوارض مختلفی نیز دارد. برای مثال یکی از عوارض پرواز، از دست دادن آب بدن بوده که این موضوع به دلیل از بین رفتن 50 درصدی رطوبت هواپیما اتفاق میافتد. همچنین ممکن است سطح استرس شما نیز بهم بریزد که این استرس باعث تنگی نفس میشود. از دیگر عوارض پرواز میتوان به مواردی همچون قرار گرفتن در معرض بیماریها، ایجاد فشار روی گوش، گرفتگی پاها، سردرد، آفتاب سوختگی، کم شدن قدرت چشایی، بهم خوردن ساعت خواب و …. اشاره کرد.